Live chat

Blog

5 tips voor een sterk wachtwoord

25 juli 2022

Een goed en sterk wachtwoord bedenken en onthouden is best moeilijk. Geen wonder dat 2 op de 3 Nederlanders één wachtwoord gebruiken voor meerdere websites. Ergens snappen we het ook wel, dat is makkelijk en dan hoef je niet al die verschillende wachtwoorden te onthouden. Er zijn ook veel mensen die kiezen voor een zwak wachtwoord, zoals ‘123456789’, ook al gaat dit ten koste van hun online veiligheid. 

Maar hoe maak je dan wél een wachtwoord die sterk en makkelijk te onthouden is? Wij geven je 5 tips, zodat jouw online leven zowel makkelijker al veiliger wordt. 

Tip 1: Gebruik een ‘wachtzin’ in plaats van een wachtwoord

Voor elk wachtwoord geldt: hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het is voor hackers om het te kunnen kraken. Kies daarom bij het aanmaken van een nieuw wachtwoord voor een ‘wachtzin’ in plaats van een wachtwoord. Dit is een combinatie van enkele woorden die je makkelijk kan onthouden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘ikhoudvanbordspellen’. 

Tip 2: Zet je wachtwoord in om jezelf te motiveren

Wil je niet alleen je wachtwoord makkelijk kunnen onthouden, maar wil je jezelf tegelijkertijd ook motiveren? Motiveren voor een goed voornemen of een klus die je steeds uitstelt, zoals het opzeggen van overbodige abonnementen? Verwerk dit voornemen of deze taak dan in je wachtwoorden die je dagelijks moet intypen. Vermeng dit dan met een betekenisvol getal, een getal die je goed kunt onthouden. Bijvoorbeeld: ‘Zeg1Overbodige2Abonnementen0Op1’. 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat iets opschrijven het effect heeft dat je er gaandeweg in gaat geloven en er naar gaat handelen. Zo wordt het stukken makkelijker om jezelf gefocust te houden en je goede voornemen daadwerkelijk uit te voeren.

Tip 3: Gebruik een speciaal ‘wachtwoorden-onthouden’ programma of app

Gebruik een vertrouwd programma of een goede app die voor jou elk willekeurig nieuw wachtwoord onthouden kan. En beveilig die app dan met één superwachtwoord, waarop je alle tips, die we je hier verteld hebben, gebruikt. Zo hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Dat is wel net zo relaxed. 

Extra tip: Je kunt natuurlijk ook je computer de wachtwoorden laten onthouden, die je gebruikt om in te loggen op verschillende websites. Het gevaar hiervan is echter dat, wanneer iemand jouw computer in handen krijgt, al je privégegevens op straat liggen en je accounts misbruikt kunnen worden. En dit wil niemand! Doe dat dus alleen wanneer jouw computer vergrendeld is met een sterk, makkelijk te onthouden toegangswachtwoord. En ook daarvoor kun je natuurlijk alle tips gebruiken die wij jou hier verteld hebben. 

Tip 4 : Verwerk handige hoofdletters, tekens en/of cijfers

Naast een forste lengte van je wachtwoord of wachtzin (Tip 1), kun je jouw wachtwoord nog lastiger maken. Dit kun je doen door er hoofdletters, vreemde tekens en/of cijfers in te verwerken. We nemen even weer het voorbeeld uit Tip 1: ‘ikhoudvanbordspellen’. Hier kun je de volgende dingen mee doen: ‘IkHoudVanBordspellen’ of ‘Ik0Houd8Van0Bordspellen4’. Het laatste voorbeeld ziet er heel ingewikkeld uit, maar is in feite een simpelen zin. Hierbij zijn de spaties tussen de woorden vervangen door cijfers van een betekenisvolle datum, in dit geval 08-04. 

Tip 5: Pas afkortingen toe wanneer je wachtwoord niet zo lang mag zijn

Soms komt het voor dat je wachtwoord niet langer mag zijn dan een bepaald aantal tekens. Kort dan de woorden uit je ‘wachtzin’ af tot de eerste letter en op de plekken waar normaal gesproken een spatie staat, zet daar cijfers neer die voor jou belangrijk zijn. De wachtzin ‘Ik0Houd8Van0Bordspellen4’ kan dan bijvoorbeeld ‘I0H8V0B4’ worden. Het moet een slim iemand zijn die dit wachtwoord nog kan kraken en voor jou is het toch makkelijk te onthouden.

Terug naar blogoverzicht